Zonja e madhe Elx

Nga: Fahri Xharra, Gjakovë

Shetitja nëpër Detin Mesdhe ose si e quajnë edhe Deti Pellazgjik të jep një kënaqësi të posaçme; deti i kryqëzimeve, zhvillimeve, ballafaqimeve të “ kulturave “ dhe lindja e civilizimit europian.

Historia  e jonë nuk ka fillim e as mbarim. Fillet e saja janë shumë të lashta ,të cilat duhet ti gjejmë dhe t`i vendosim në sirtarët e kohës nëpër të cilen kemi kaluar.

Një gjë është e sigurt qe Roma u ndërtua mbi , mbi tokat tona dhe me diturinë tonë. Roma  u themeluat nga etruskët dhe ilirët dhe pastaj u zgjerua mbi frigjet ,lidiasit  , iberiket dhe shkoi  shumë largë. Roma i gjeti të gatshme të gjitha territoret që i pushtonte , ato e kishin zhvillimin dhe qytetërimin e tyre , ato o kishin perënditë e tyre. . Romakët u qeverisen nga etrusket dhe iliret ,porse  të gjithë  ata që nuk e pranuan gjuhën artificiale latine u zhdukën pa mëshirë .

Mrekulli e kohës , të zhdukësh vetveten për të ndërtuar një vetvete të re sa të madhe aq edhe rrënuese për të kaluarën e saj. Por , këto ishin tiparet e të parëve tanë.
Jo rastësisht “lundrova ‘ virtualisht në qytetin Elche ( Elx) , në provincën autonome të Valencias , në Spanjën juglindore, që lagët nga Lumi Vinalopó.
Qyteti është me origjinë iberike por gjatë kohërave i banuar nga kartagjenasit dhe romakët. Thuhet edhe prej grekëve .( Po, kush ishin grekët e asaj kohe ?)

Tema e e four sot quhet : « La dama de Elche » ,një bust para-romak i shekullit 4 pr.K  Busti u gjet në vitin 1897 , në një qendër arkeologjike të Elches. ( E mendoni , se ku ishim ne në atë kohë (1897 ) . « as në tokë e as në qiell » )

“Dama e Elches “është  i njohur si artefakt Iberik nga shekulli i 4-të pr.K. ( thuhet me ndikim grek (?). Por , “Enciklopedia e Religjioneve “ beson që “Lady of Elche “ ka ndërthurje direkte me Taniten , perëndeshën kartagjenase.
Duhet cekur që prania kartagjenase në Iberia ishte nga viti 575-206 BC , pra deri në rënjen e Kartagjenëve nga Republika Romake në betejën e ILIPes
( lufta e dytë punike)
Origjina e skulpturës “ me ndikim grek “ ka hapur debate tek specialistet, sepse sipas tyre i takon vet vendit të gjetjes -1897 në L’Alcúdia , sepse deri më sot nuk është gjetur diçka e ngjashme greke.
Kur jemi tek Perëndesha kartagjenase Tanit , të shikojmë ngjashmërinë dhe ndikimin e saj në “Zonjën  e Elches”
1

Ju kujtohet Kryki ?

Tanit-i ose Tanithi ishte Perëndeshë e madhe e Kartagjenës . Ajo ishte Perëndeshë e Qiellit e cila mbretëronte mbi Diellin , Yjet dhe Hënen; dhe si nëna Perëndeshë asaj i besohej plleshmëria. Quhej  edhe ‘ Zonja gjarpër “
( mendoni tek maqedonasit e lashtë dhe simboli i tyre  gjarpri) .

Sipas studjuesve të ndryshëm . të gjitha këto ishin mbetje të Kulturës së Atlantidës .( From Earth Ancients )

Se Katallanët ishin  popull në veti e tregon edhe kjo pyetje e studjuesve: Sa huazime gjuhësore greko-romake ka gjuha Katalone? (Like other languages, Catalan has a large list of loanwords from Greek and Latin. This process started very early, and one can find such examples in Ramon Llull’s work.[23] In the 14th and 15th centuries Catalan had a far greater number of Greco-Latin loanwords than other Romance languages, as is attested for example in Roís de Corella’s writings.[23] )

Edhe diçka fjala “ Skulpturë Iberike “ i referohet Kohës së Bronzit , pra para kohës së pushtimeve romake.( “Pre-Roman” Iberian sculptures “  )
Termi “Iberik”  në kuptimin etnik përdorej nga grekët- romakët që të përshkruhen 23 grupe të ndryshme fisesh pellazgjike që jetonin në Gadishillin Iberik para kohës Romake. Të 23 grupet , ishin të njëjta me karakteristika të njëjta etnike , pra një shoqëri homogjene,

Të shtojmë edhe këtë , burimet e sakta italiane e shkruajnë se “ Kartagjenasit ishin etrusket e Afrikës Veriore “

1

Perëndesha e Kartagjenës “Tanith”, Perëndesha e Qiellit.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s