Fanatizmi fetar i murgjve të Malit të Shenjt Athos

Fahri Xharra, Gjakovë

Ka edhe kësi lloj marrinash nga njerëzit e pa përgjegjshëm; të shkatërron statujën e Posedonit në Muzeun e Athinës, Incident religjioz i vitit 1976; Protagonisti i kësaj marrie ishte një prift ortodoksi Athosit.
Arsyeja , nga se gazeta Metropolitan e Florinës paska shkruar “ për gjenitalet lakuriqe  të  Zotit pagan që “ qëndronte “ në  hyrje të Ministrisë së Edukimit në Athinë. Murgu i tërbuar e vendosi të bejë një “heroizëm “ n`emër të fesë e mori një makinë dhe nga Athosi pa  u ndalur shkoi në Muzeun e Athinës dhe me mjete të forta e filloi dëmtimin e statujës në mënyrë që ta largon nga publiku “turpin e Athines”.

Sa me pezmatim bërtiste murgu duke e thyer statujën dhe duke i sharë këto “idole”pagane.

 Por  ai arriti që deri në ardhjen e policisë t`ia thyen dorën  dhe këmbën e Poseidonit të shkretë që ministria e kishte vendosur aty. I pyetur se pse vendosi për këtë akt të pa qytetëruar ,sepse e kishte frikë që në Greqi po restaurohet paganizmi. (?????)

Murgu gjithë kohën bërtiste; “Si nuk e pata nderin t`ia thyej kokën këtij  pagani”.  Gjykata e kishte dënuar  murgun me 8 muaj, por ai u lirua së shpejti (ScottNevins)

1

Kush ishte Poseidoni ?

Poseidoni(Pujisësi i Dodonit,bujisësi i Dodonit,bujitje ose pujitje është dukuria që i shfaqet syrit në buzët e burimit të ujit, që vjen nga thellësia e tokës) i biri i Kronit dhe Reas, vëllai i Zeusit dhe Hadit dhe hyjnia kryesore ne panteonin pellazg Olimp -Dodone. Pasi rëzuan nga froni të atin Kronin, tre vëllezërit Zeusi, Poseidoni dhe Hadhesi ndan pushtetin.

Poseidoni qe i dyti, me i rëndësishmi, pas Zeusit e midis hyjnive. I takoi të qe i gjithëpushtetshmi i deteve dhe ujrave, në të shkuarën ky qe atributi më i qënësishëm i Kronit . Ai shfaqet nga thellësia e tokës si burim i ujit jetëdhënës, por që njëherazi është lënda kryesose e trupëzimit të gjithë çkaje që ekziston në planetin tonë.

Poseidoni është kuptuar si Hyjnia përgjegjës i lëngut të jetës, ujit, në planet. Ai identifikohet Hyjnia e rrjedhjes dhe e qarkullimit te vazhdueshëm, i qetësisë dhe i furisë marramendëse, i paparashikueshmërisë dhe i mistershmërisë. Bujar dhe mirëtor .jetëmbajtes dhe ndëshkues për këdo që se nderoi , dhe për një çast e përbuzi, ky është i Miri , Poseidoni, për detar, peshkatar, buzëlumas e bregadetas.. Të gjithë të lashtët e pranojnë se Poseidonin e adhuronin më së tepërmi Ilirët dhe Epiriotët pellazg. (Shqiperia Jone)

Sigurish murgut i kishte rënë në vesh se historia po  ndërron kah e vërteta, dhe se Poseidoni  ishte  “Hyu i jetës te pellazgët”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s