Hypatia, bijë e të parëve tanë

( Shkrimi i kushtohet mbesës sime Arbanës )

Fahri  Xharra ,18.06.17 , Gjakovë

Një pasdite tragjike e vitit 415 pasKr gjer sa ishte duke e zhvilluar shkencën në mendjen e saj , ia mësyni masa e tërbuar nga fanatizmi fetar dhe e filloi djegën e vlerave të mëdha të Bibliotekës së Aleksandrisë dhe  e mori Hypatinë  duke e shkëputur nga realja  dhe e nxori në rrugë duke u rrah dhe dhunuar   barbarisht deri në vdekje. – ishte fanatizmi fetar kundër dijës së shenjt.Hypatia e Aleksandrisë e lindur rreth vitit 370pasKr, e bija e Theonit të Aleksandrisë , matematikanit famëmadh të kohës , mbeti pionerja e  rëndësisë së gruas në historinë e civilizimit njerëzor, një grua që përfaqësonte inteligjencën femërore dhe e cila aktivisht punonte për të mirën e njerëzimit. Ajo ishte diçka e posaçme që ngërthente në veti bukurinë dhe intelektin e lartë .Ajo ishte përgjegjëse për atë që që e bashkoi kukturën ,  dijen  dhe të kuptuarit filozofik të së vërtetës njerëzore –  Biblioteka e Aleksandrisë .
Biblioteke e Aleksandrisë ishte historikisht vendi ku mësohej, hulumtohej dhe i dhurohej njerëzimit ajo që nuk blihet me para dija, kultura dhe shkenca.
11

Theoni, i  ati i Hypatisë ia mësoi të bijës matematikën dhe astronominë  por thuhet që Libri III  Teorisë  versionit të  Teonit për Almagestin e Ptolomeut , ku paraqitej  model ii Universit i cili mbeti i heshtur deri në kohë e Kopernikut dhe Galileos – ishte vepër kryekëput e Hypatisë .

A ishte Hypatia filozofja më e madhe e Aleksandrisë  dhe martir i vërtetë vlerave  të  të mësuarin? Ajo u shndërrua në copë e grimë nga një grup “ qenjeve njerëzore, jo pse ishte femër por sepse mësimi i saj ishte aq i thellë , aftësitë e saja dilektike aq të shtrira gjerë e gjatë  sa që i pengonte ata që e donin heshtjen mendore të saj. Të ballafaqoheshin me Hypatinë ishte e pa mundur por ata zgjodhën  vrasjen e saj.

11

Referencat :
http://humanityhealing.net/2011/01/hypatia-effect/
https://www.behindthename.com/name/hypati
https://www.realmofhistory.com/2016/04/14/hypatia-last-great-philosopher-alexandria/
https://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Hypatia/hypatia.html
http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/living-mans-world-untimely-brutal-death-hypatia-002328

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s