Kosova mirënjohje diplomates zvicerane Micheline Calmy-Rey, propozuar nga “Presheva jonë”

Një pllakë në nderim të Micheline Calmy-Rey u përurua në Viti, Kosovë, për të përshëndetur rolin e ish-kreut të diplomacisë zvicerane për pavarësinë e vendit, shpalli në vitin 2008. Kjo mirënjiohje vjen pas propozimit të agjencise së lajemeve “Persheva jonë” para ca vitesh e cila kishte kërkuar nga autoeritet e Prishtinës  të përtrijnë emrin e znj. Clamy-Rey duke i vënë emrin e  saj ndonjë rrugë, sheshi apo në ndonjë pllakatë.

Me këtë Pllakë me mbishkimin e mkeshës e Kosovës, së shqiptarëve, diplamates zvicerane “MERCI MADAME MICHELINE CALMY-REY POUR LE KOSOVË” mund te thuhet se është realizuar ideja dhe dëshira e “Presheva jonë” për Micheline Calmyx-Rey ne Kosovë e propozuar vite më parë.

Realizohet ideja dhe deshira e “Presheva jonë” për  avokaten e Kosovës Micheline Calmy-Rey. Zbulohet ne Viti Pllakata: “MERCI MADAME MICHELINE CALMY-REY POUR LE KOSOVË”

Do përkujtuar se Agjencia informative kombëtare “Preshevë Jone” pas shpalljes presidenten e Zvicrës “PERSONALITET I VITIT 2011” në vitin 2012 po ashtu propozon institucioneve të Kosovës që ditëve të ardhshm të vejnë emrin e presidentes aktuale të Zvicrës Micheline Calmy-Rey të ndonjë rruge apo sheshi në Prishtinë apo Kosovë, në shenjë falemnderimi dhe mirënhoje  si mikeshë e Kosovës dhe shqiptarëve. Këtë ide gazetari “Presheva jonë” ne OKB Nefail Maliqi e kishte inicuare edhe me kryetarin e Vitisë Sokol Halitin ne Gjeneve dhe Viti. Me këte rast redaksia ka pershëdetur kryetarin e Vitisë te cilët nuk harruan dhe jane mirënjohes ndaj miqëve tane zviceran dhe ndërkombëtar qe ndihmuan pamvarësine e Kosovës dhe popullin shqiptar.

( “L’agence d’information kosovare «Presheva Jonë», basée à Genève, avait lancé l’idée de nommer «Calmy-Rey» une place de Pristina en hommage au soutien de la conseillère fédérale démissionnaire pour l’indépendance du pays. Cette proposition vient d’être acceptée par le gouvernement kosovar.“)

calmynef2222-1

Presidentja dhe dilomatja zvicerane (mars 2008) ne Prishtine e shoqeruar nga publicisti dhe gazetari nderkombëtar i “Presheva Jona” në Gjenevë Nefail Maliqi me rastin e hapjes (inaugurimit) te ambasades zvicerane në Kosovë. (20Minutes, Blick, NZZ, Tribune de Genève: L’agence presse albanais «Presheva Jonë» avait lancé l’idée de nommer «Calmy-Rey» une place de Pristina)

Calmy-Rey e famshme në Prishinë..ne hotelin e Pacollit në “Swiss Diamond” në Prishtinë: Sa kisha rrespekt per presidenitn Rugova aq kam sot kam  rrespekt per Kosovërn!

Komuna e Vitisë, nga e cila shumë kosovarë janë të vendosur në Gjenevë, zbuloi një pllakë në emër të Micheline Calmy-Rey. Qëllimi? Të falënderoj ish-Këshilltarin Federal për Çështjet e Jashtme (2003-2011) për angazhimin e saj në Kosovë. Pozicioni i tij në favor të pavarësisë së vendit, ndonjëherë kritikuar në Zvicër, e bëri atë të famshëm në Prishtinë.

“Ne ishim të parët që flitnim me Këshillin e Sigurimit të OKB-së për pavarësinë e Kosovës. Unë ngrita dorën dhe shpjegova argumentet e Zvicrës (…) dhe Shtetet e Bashkuara e kanë përkrahur këtë qëndrim, “kujton Gjeneva, e cila u kundërshtua nga Rusia dhe Spanja.

Nëntë vjet pas shpalljes së pavarësisë, Konfederata ende mbështet zhvillimin e vendit, të mbërthyer në një krizë ekonomike dhe politike. Misioni ushtarak i Swisscoy, i cili momentalisht ka një maksimum prej 235 trupash, duhet të vazhdojë të punojë për stabilitetin e Kosovës deri në fund të vitit 2020.

calmyrwyy

Burimi: http://www.preshevajone.com/propozimi-i-presheva-jone-shkon-ne-vend-kosova-mirenjohje-diplomates-zvicerane-micheline-calmy-rey/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s