Poezi nga Dritero Agolli “Poçari”

Vajta në Stamboll të bëj pazar ,
Për kujtim të ble një vazo balte :
-Paqe dhe selam ,usta poçar ,
Vazon më të mirë , po e pate ,
Paqe dhe selam , usta poçar !

Vazoja nga dora shkau e ra
Dhe m’u bë njëzet e pesë copë ,
Më erdhi rrotull deti Marmara
Dhe m’u hap dyqani turk si gropë ,
Më erdhi rrotull deti Marmara .

Pa më shau poçari keq turqisht ,
Unë e shava shqip e mend i rashë;
Për çudi poçari nuk u ligsht ,
Veç dy lot në sytë e kuq i pashë ,
Për çudi poçari nuk u ligsht !

Mos u çmend ky turk , ky mysliman ?
Unë e shaj , ai me duar në qafë !
Poçe tjetër mori në dyqan
Dhe më tha :”Më shaj , për besë ,prapë !”
Poçe tjetër mori në dyqan .

Psherëtiu si unë : “Jam shqiptar ,
Shqip , vëlla , ti shamë dhe një herë ,
Fjala shqipe s’blihet në pazar,
Në dyqan ka vjet që s’e kam ndjerë ,
Fjala shqipe s’blihet në pazar !”

Ikën nga dyqani burra e gra ,
Unë e një poçar e tjetër s’kishte ,
Vazot frynte deti Marmara ,
Vazove poçari shqip u fliste ,
Vazot mbushte deti Marmara …

Dritero Agolli, Stamboll , 1980

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s