Mayani: “Triballet ishin ilir”

Te lexosh Mayannin ne origjinal e sheh një njeri  që aq shumë gëzohet kur puna e tij  10 vjeçare për gjetjen dhe leximin e gjuhës Etruske Ilire, Bryge, Lydiane  dhe Hitite kurorëzohet  vetëm me gjuhën shqipe  Pra gjuha shqipe, sipas tij  është çelësi i gjuhëve të vjetra nga rrënjët e pellazgjishtes.

Santfeld -i , identifikimin e emrit te Dalmacisë lidhte me « delme « , atë të Dardanisë me dardhë : Jokli emrin e lumit Maltein dhe atij Malus e lidhë me «  malin « shqip.   Emri i  i Jupiterit mesap « Mansana”  me gjuhen shqipe «  Mëzi  “.  Për  » Aque Balizal « nëPanoni , Jokli thotë se është nga ilirishtja e vërtete.

( « Albaner » fq 86) pra Baltë fjalë e cila u  huazua nga sllavet Blato, Bloto, Boloto. Balta ishte me shekuj e shekuj para ardhjes se sllaveve ne brigjet e Danubit. J. Bryh  (Studien zur Albanische Wortforschung 1921 fq.25) thotë që disa qindra vjet para lindjes së Blateas  dhe Balatros latine  ishte e lindur fjala ilirishte baltë.

E fillova shkrimin me nje pyetje te madhe se si studiuesit shqiptar  i mirëpresin shkrimet e te huajve (rasti i Oliver Schmitit) per te na bindur neve se nuk kemi lidhje direkte me ilirët ,por duhet lexuar ZACHARIE Mayannin  në librin i tij « Les  Etrsuques commencent a parler «  ( Paris , 1961)

Te shkojmë më tutje Mayanni ne faqen 364 te këtij libri shkruan  «Te ndalemi pak te Triballet «“Historia e njihte një popullsi qe quhej Triballet qe jetonin nën Danub. Arisrofani i quante barbar kurse Filipi i Maqedonise dhe Aleksandri i Madh  i kishte luftuar.

Pauly-Wissova, ne librin «  Triballi « na mëson qe te gjithë autoret modern i  konsiderojnë triballet  fis Ilir, kurse  Jokli thot Thrakas. Ata banonin ne malin Vitosh ne Jug te Sofies(Bullgari).Triballet njiheshin për guximin e tyre dhe për besimin shpirtëror  « pavdekshmëria e shpirtit«.

1

Mayani e shpjegon bindshëm kur thotë se ata ishin banoret e nje ultësire ne rrëzën  e një mali  me tri Ballë  .Pra emri i tyre etnik është Ilir.  Aristofani ne librin e tij “Zogjtë” thoshte se fjalët e tyre janë të palexueshme dhe gjuha e Triballeve ishte jo  inteligjente . Nejse , punë e Aristofanit /

Shqiptaret  sot, te hutuar nga dreqi i mallkuar na e bëjnë nenën e Skënderbeut serbe ngase serbet duan qe te mbesin « trashëgimtare “ te Triballëve . Ne duhet te dimë  që fiset Ilire dhe Iliro-thrake qe pësuan me se shumti nga ndarja e Kishave 1054 ishin Triballet.
Konvertimi i tyre në ortodoks na  i polli ata që nuk po na hiqen qafet/

Nga: Fahri Xharra, 07.09.17
Gjakovë

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s