Ditët e Ballkanit në Mynih me 23-24 Mars 2018

Ditët e Ballkanit në Mynih shërbejnë për të promovuar një dialog midis kulturave, traditave dhe mënyrave të jetesës së të gjitha vendeve të Gadishullit Ballkanik. Një element i rëndësishëm është takimi dhe bashkimi i njerëzve nga vendet e mëparshme armiqësore të Ballkanit.

Gjatë konferencës Ballkanike do paraqiten artistët, shoqatat dhe personalitete të shquara, diversiteti kulturor i Evropës Juglindore në bazë të filmave, ekspozitave, letërsisë, muzikës, folklorit dhe Forume diskutimi. Iniciator dhe krijuesi i Ditëve të Ballkanit është shoqata “Ndihmë nga personi në person“, e cila u themelua në vitin 1992 nga ana e refugjatëve Sadija Klepo nga Bosnja dhe i cili ka marrë përsipër detyrën në historinë e saj 20-vjeçare, njerëzit nga Ballkani dhe rajone të tjera të botës për të udhëhequr së bashku. Gazetari i diplomës Sadija Klepo gjithashtu doli me idenë, konceptimin dhe realizimin e Ditës së Ballkanit në Mynih.

“Në vitin 2018, do të zhvillohet 50 vjetori i marrëveshjes Gastarbeit midis Gjermanisë dhe Jugosllavisë. Prandaj, me temën “Dreamland Germany” ne do të donim të hedhim dritë jo vetëm në vitin 1968, por edhe në pasojat për shoqërinë gjermane dhe atë jugosllave. Ne do të flasim për vendet e Ballkanit që mbeten jashtë Bashkimit Evropian dhe vuajnë nga ikja e rëndë e trurit dhe Kosova, shteti më i ri i Evropës, i cili ende nuk punon dhjetë vjet pas shpalljes së pavarësisë,” tha Muharrem Morina për Prishtina Press.

Programi zhvillohet me 23 shkurt-24 mars 2018, ku Kosova do prezantohet për 5 ditë me programin e saj. Midis të tjerëve do të marrin pjesë z. Naser Idrizi, Konsulli i Përgjithshëm i Konsullatës së Republikës së Kosovës në Mynih, grupi folklorik “Drenica”, filmat nga regjisorët Mentor Spahiu, Burim Haliti, dhe me forum diskutimi nga Dr. Bernd Posselt, Dardan Gasi, Ulrike Lunacek, etj.

26174935_1706557436061410_1870800575_n

Kosova do të prezantohet me këtë program:

FREITAG, 23. MÄRZ 2018 – E Premte, 23 Mars 2018

10 Jahre Unabhängigkeit Kosovos /10 Vjet Pavarësi të Kosovës:

19:00 Uhr Begrüßung: Naser Idrizi, kosovarischer Konsul, Schirmherr des Kulturtages

Mirëseardhja nga Konsulli i Kosovës në Gjermani, z. Naser Idrizi, Mbrojtës i  Ditës së Kulturës

19:05 Uhr Kurzfilm “Panzer in meinem Garten”, 18 min., von Mentor Spahiu

Filmi “Tanku në Oborrin Tim”, 18 min., i regjisorit Mentor Spahiu, dhe producentit Izet Morina, Plisi Film

19:25 Uhr Musikauftritt „Drenica“

Performanca muzikore nga grupi folklorik i valleve “Drenica”

19:40 Uhr Kurzfilm “Der Krieg”, von Mentor Spahiu

Filmi “The War”, regjia Mentor Spahiu, Producenti Izet Mornia, Plisi Film

20:00 Uhr Diskussionsrunde mit Dr. Bernd Posselt, Dardan Gasi und Ulrike Lunacek

Filmat “Çlirimi” dhe “Hekurishtja” nga Burim Haliti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s