Parada e 257 e Ditës së Shën Patrikut në New York

Nga Beqir SINA – New York City
Nju Jork vishet e gjithë i Gjelbërt mbi 150 mijë vet marrshojnë në bulevardin qendror të qytetit
NEW YORK CITY – Manhattan “Fifth Avenue” sot ( e shtunë 17 Mars) do të “përmbytej” për disa orë nga një lumë të gjelbërt marrshuesish që “bubullinin” me tingujt e më shumë se 100 bandave muzikore, që marshuan në edicionin e 257 të asaj që quhet “ New York City St. Patrick’s Day Parade”.

Parada e Gjelbert filloi në orën 11 të paradites dhe si zakonisht zgjat gati gjashtë orë, duke parakaluar me kundratet e më shumë se 150,000 marshuesve në një segment rruge përmes qytetit të Nju Jorkut, prej 1.4 kilometrash, që nisi nga qendra e qytetit, dhe kaloi para Katedrales së Shën Patrikut, ndërtesës Trump Tower dhe mbaroi ne të 5th Avenue në Central Park.
Kjo është edhe një ngjarje kulturore e historike e madhe në Nju Jork, që daton që nga mesi i viteve 1800. Parada e Gjelbert për 257 vjet ka qenë një festë e kulturës dhe traditës irlandeze prej ardhjes së emigrantëve irlandezë, të cilët dikur u ballafaquan me thirrjet e naziskine për përjashtimin e tyre nga fuqia punëtore – dhe nga vendi – kur filluan të vinin në qytet në numër të madh gjatë urisë irlandeze.
Për herë të 167-të, grupet që marshojn në paradë me rreth 800 anëtarë të Batalionit të Parë, Regjimentin e 69-të të Këmbësorisë, të Gardës Kombëtare të Ushtrisë së Nju Jorkut, i kanë paraprirë “ New York City St. Patrick’s Day Parade”, të cilët dikur iishin të përbërë kryesisht nga emigrantët irlandezë, së pari që udhëhoqën paradën në vitin 1851 si një pengesë ndaj dhunës kundër emigrantëve.
Marshall i madh i këtij viti ishte Loretta Brennan Glucksman, kryetare e fondacionit “The American Ireland Fund”, një grup që ka ngritur miliona dollarë për projekte filantropike në Irlandë, duke përfshirë fonde për shkollat ​​e integruara për fëmijët katolikë dhe protestantë në Irlandën e Veriut.
Ajo qëndrojë hipur përgjatë rrugës së paradës në një karrocë tërhequr nga dy kuaj irlandez, me kalorës një mik i familjes së saj.
Kryebashkiaku demokrat Bill de Blasio, i debatuar shumë per shkak te qendrimeve te tij teper liberale, marshoi gjithashtu në pjesën e përparme të paradës me komisionerin e policisë së qytetit James O’Neill.
Edhe këtë vit organizatorët e paradës u përfshinë në debate të ashpëra që të përjashtonin hapur grupet homoseksuale nga marshimi dhe parakalimi i tyre para Katedrales së Shën Patrikut, e cila është kundra homoseksulave.
“Megjithatë, ato beteja janë tani të kaluara”, tha Kryebashkiaku demokrat Bill de Blasio. Këtë vit të paktën dy grupe dolën në paradë me banderola që identifikojnë marshuesit si homoseksualë, lezbike, biseksualë ose transeksualë.
Parada e Ditës së Shën Patrikut në Nju Jork
Parada e Ditës së Shën Patrikut në Nju Jork, është 14 vjet më e vjetër se vendi qyteti, që daton në 1762. Marshi i paradës tradicionalisht udhëhiqet nga roja e nderit e “The Fighting 69-të” të Gardës Kombëtare të Shtetit të Nju Jorkut, një histori që vjen nga një legjend e vjetër irlandeze.
1850 ishte një kohë e trazuar në Nju Jork, ndërsa qyteti u rrit dhe grupet e emigrantëve si kundërshtarët dhe fanatizmit irlandez : ”No Irish Need Apply” “Nativists” dhe “Know Nothings”, si dhe “The Gangs of New York” të Martin Scorsese-it, ishin portretizuar ta gjallëronin qytetin e Nju Jorkut .
Irlandezo-amerikanët vendosën se ishte koha për të formuar një brigadë irlandeze për të mbrojtur interesat e tyre dhe, ndoshta, për të luftuar anglishten për pavarësinë e Irlandës në Nju Jork, ku ishte dhe baza e emigrantëve të parë që shkelnin të Tokën e Premtuar.
Kjo nuk ndodhi kurrë, por kur Lufta Civile arriti në Bregun Lindor, Brigada Irlandeze, tani e riorganizuar si “Regjistrata e 69-të”, me vullnetarët që ishin bashkuar për të luftuar për Bashkimin e Kauzës, u vunë re së shpejti për vullnetin e tyre për të trajtuar misionet e ashpra dhe luftarake.
“Kur çdo gjë absurde, e pavlerë ose e dëshpëruar duhej të provohej,” shkroi një korrespondent i luftës, “ nga Brigada irlandeze “Regjistrata e 69-të”.
Ata luftuan me guxim në Antietam dhe Gettysburg, por hynë në pavdekësi me veprimet e tyre të guximshme deri në Heights Marye në Fredericksburg.
Zyrtarët e konfederatës dhe trupat në të vërtetë i përshëndetën ata për guximin e tyre gjatë sulmit. Fraza “Lufta e 69-të” u krijua nga askush tjetër përveç gjeneralit të Konfederatës Robert E. Lee, i cili falënderoi për trimërinë e tyre, gradistët iralandez në komunikimin e tyre dhe për angazhimin.
Garada irlandeze “Lufta e 69-të” bëri histori të mëtejshme në Luftën e Parë Botërore, kur u dërgua në Francë në tetor 1917 si pjesë e divizionit 42 “Rainboë” të Forcave të Ekspeditës Amerikane. Ajo u njoh për heroikën e saj në Rouge Bouquet, Champagne, Chateau-Thierry dhe Meuse Argonne.
Komandanti i brigadës, gjenerali Douglas MacArthur, konsideroi seriozisht emrin e kapelanit të saj, Fr. Francis Duffy, komandanti regjimental, një nder i padëgjuar më parë për një prift. Sot një statujë e At Duffy qëndron në jug të stendës së TKTS në rrethin e teatrit në atë që njihet si Sheshi At Duffy.
Filmi i madh “The Fighting 69”, me starring Pat O’Brien dhe Jimmy Cagney, gjithashtu mbulon heroizmin e njësisë në “Luftën e Madhe”.
Poeti i Nju Jorkut Joyce Kilmer (poema më e njohur e tij është “Pemët”) shërbeu si rreshter në regjiment. Ai shkroi poemën “Kur “Lufta e 69-të” vjen përsëri” pak para se ai u vra nga një snajper ndërsa ishte në patrullë:
Burrat që luftuan në Heights Marye do të na ndihmojë nga qielli,
Ata treguan botën në Fredericksburg se si ushtarët irlandezë vdesin. . . .
Harpa që dikur nëpër Sallat e Tara do të mbushë ajrin me këngë,
Dhe Shamrock të jetë i gëzuar kur porti është i afërt me turmën tonë triumfuese.
Me Potsdam Pallatin në një kamion dhe Kaiser në një thes,
Nju Jork do të shihet një jeshile irlandeze kur të kthehet Gjashtëdhjetë e nëntë.
Dhe me të vërtetë, pas kthimit të tyre Gjashtëdhjetë e nëntë iu dhanë një mirëseardhjeje heroi.
Regjimenti ka vazhduar të dallojë veten në shërbimin e vendit tonë që nga Lufta e Dytë Botërore, Koreja, Vietnami, Iraku dhe Afganistani. Irlandez-amerikanët, në fakt, kanë fituar më shumë medalje nderi se çdo grup tjetër etnik amerikan.
Përkushtimi i Gjashtëdhjetë e nëntë ndaj detyrës dhe patriotizmit kanë vazhduar të fitojnë atë krenari të vendit në frontin e marshimit çdo ditë të Shën Patrikut.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s