Me gjuhën shqipe duhet të merremi të gjithë

Nga: Ibrahim Hajdarmataj,   Kryetar  OJF-së  ”Mësuesi”

Shkak për  këtë shkrim  u bë shkrimi i akademikut  prof.dr. Emil Lafe, i cili pakë kohë  më parë botoj në gazetën tuaj  të mirënjohur  shkrimin : ”Plaga e mahisur  e kulturës gjuhësore  në universitet”, i cili komenton shkrimin e Helena  Halilaj.

Me sa kuptoj  unë këto shkrime  të ndimojnë se  me gjuhën shqipe  duhet  të merremi  të gjithë në mënyrë që të kemi  sukses në të arthmen. Kërkesa  e  prof. Emilit për futjen  e gjuhës shqipe  në fakultetet e ndryshme  është plotësisht me  vend  dhe  e domosdoshme , jemi të gjithë dishmitar të një realiteti të hidhur  në praktiken e përditshme ku studentët  e diplomuar  dhe  bile me master  po tju lexosh  një shkresë zyrtare  të përpiluar  nga ata për secilen faqe gjën  gabime  gjuhësore  të theksuara  , e kam fjalën për ata të drejtësis , mjekësis etj.

Profesori  me  të drejtë kritikon  teksktin ”Psikologjia gjyqësore ” me gabime të shumta gjuhësore , por le të ndalemi  sidomos tek tekstet e përkthyera , të cilat  nga  pa aftësia  e përkthyesve arrihet deri atije  që të ndryshohet  edhe kuptimi i tyre .

Ka ardhur  koha që përkthyesit  të jen të licensuar nga Ministria e Arsimit .Gjithashtu Ministria e Arsimit  duhet të marrin masa  për botimin  e gazetës ose të revistës  ”Mësuesi” dhe revistës ”Gjuha  jonë” të cilat janë shumë të domosdoshme  për nxënësi,student ,mësues dhe profesora .

Më zgjohet kujtesa kur vite më parë isha drejtor gjimnazi  ku kam zhvilluar disa takime  pune  me mësues e nxënës  në gjimnazet  e Gjakovës, Pejës,Prishtinës në Kosovën e pas luftës. Në biseda  me kolegët  më tregonin për  tekstet  e gjuhës shqipe  dhe plan programet që zhvillonin ata ,ndersa unë heshtja , sepse në Shqipëri  në gjimnazet zhvillohej gjuha angleze,italiane,apo gjermane ndersa gjuha shqipe jo .Me të drejtë Ministria e Arsimit e futi në plan programe dhe  tekste për tu mësuar gjuha shqipe ,besoj se nuk është e nevojshme  për koment të mëtejshëm.

Gjithashtu lindë nevoja e thirjes së një kongresi  për gjuhen shqipe .

Përfundimisht  me  gjuhën shqipe duhet  të merremi  të gjithë.

Me të drejtë akademiku prof .dr .Emil  Lafe  thekson :-“Gjuha nuk pranon  shkujdesje, nuk pranon të trajtohet  si gjë e zakonshme . Gjuha  ka nevojë të mbrohet , të ruhet si gjë e shtrenjtë të parëve . Gjuha  është shenjë e qytetërimit të një populli ,sepse  mënyra  se si  sillet  njeriu me gjuhën , tregon kulturën e tij ”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s