Pse në programet festive për Vitin e Ri në Kosovë munguan artistët nga Shqipëria?

Nga: Skënder Karaçica Venerime kulturore Pse në programet festive për Vitin e Ri në Kosovë munguan artistët nga Shqipëria? Padrejtësitë historike ndaj kombit shqiptar dhe grabitja e trojeve tona nga fqinjët sllavë,na krijuan kufinjë shqiptaro-shqiptaro që është një rast i veçantë në Evropë dhe në botë.Në kurthat dhe ora e tradhëtive të mëdha,bëri që Serbia […]

Read More…

Sfidat ndaj dhunës

Nga: Fran Gjoka QYTETARIA DHE BASHKËPUNIMI MES INSTITUCIONEVE. Dhuna është fenomen sa social aq  edhe social-psikologjik. Si formë e ushtrimit të forcës për të dëmtuar dikë tjetër emocionalisht, psikologjikisht  dhe fizikisht ,ajo fatkeqësisht është e pranishme ende në shoqërinë shqiptare në tërësi, në shkollë  dhe në institucionet tjerab  të edukimit ,e pse jo,edhe në nivelet […]

Read More…

Një shans i humbur për mësuesin

Nga: Fran Gjoka Mësues dhe publicist, Lezhë Historia e lavdishme e shtypit pedagogjik shqiptar ka nisur që në periudhën e Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Prandaj duhet theksuar se shtypi pedagogjik, publicistika pedagogjike shqiptare, kanë historinë e tyre shumëvjeçare.

Read More…

Fjalët e huaja në gjuhën shqipe, pranimi dhe mënjanimi i tyre

 Nga Petrit Malushi   Fjalët e huaja në gjuhën shqipe, pranimi dhe mënjanimi i tyre Gjuha shqipe standarde apo zyrtare, veç rrugëve fjalëformuese me prejardhje (parashtesim, prapashtesim, parashtesim dhe prapashtesim), përbërje dhe përngjitje, gjallon edhe në sajë të marrëdhënieve me dialektet dhe me gjuhët e tjera. Për dialektet nuk përjashtohet mundësia që këto marrëdhënie të […]

Read More…