Shkolla Shqipe “Alba Life” në NY përfundoi me plot sukses vitin shkollor akademik 2016-2017

Nga Keze Kozeta Zylo

Sot është dita shqipëtare/ Të përpiqemi/ Alfabetin tonë ta mbrojmë/ Shpejt o burrani/ Shkronjat tona janë të arta/ Këto duamë.  Parashqevi Qiriazi

Shkolla Shqipe “Alba Life” që operon në disa lagje të Nju Jorkut përfundoi me plot sukses vitin shkollor akademik 2016 të -2017-të. Continue reading “Shkolla Shqipe “Alba Life” në NY përfundoi me plot sukses vitin shkollor akademik 2016-2017”

TË MËSOSH SHQIP, NË EMIGRACION…

(Shkolla shqipe “Gjuha Jonë”, në Filadelfia, e mbylli vitin shkollor)

Nga: VASIL FILIPI

1.

Në jetën e Komunitetit Shqiptar të Filadelfias-Amerikë, të emigruar mbas vitit 1990, që është jo vetëm emigracioni më i ri, por edhe më i madhi në historinë e tij,  me kalimin e viteve, po shtohen datat e shënuara të tij. Të tilla, sot për sot, nuk janë pak, po të kemi parasysh jetëgjatësinë e këtij komuniteti. Ato fillojnë nga data e ardhjes së emigrantit të parë shqiptarë, kryesisht me fitimin e llotarisë amerikane, e të vendosur në qytetin e Pavarësisë së Amerikës, krijimi i Shoqatës Atdhetare – Kulturore “Bijtë e Shqipes”, hapja e të parës shkollë shqipe, ngritja e të parit Flamur Shqiptar në qendër të Filadelfias, në 100 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë, organizimi i ceremonisë së Pavarësisë së Shqipërisë në kryeqendrën e shtetit të Pensilvanisë, në Harrisburg, etj., etj. Në mesin e këtyre datae është edhe ajo e 7 Marsit 2004.    Continue reading “TË MËSOSH SHQIP, NË EMIGRACION…”

NJË “THESAR” ME XHEVAHIRE SHQIPTARE NË SUEDI

Shembulli i shkëlqyer i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, shpresë për të nesërmen e çështjes kombëtare

Nga: Prof. dr. Nuri DRAGOJ[1]

1

Disa muaj më parë kam patur nderin të jem pjesë e bisedës me dy shkrimtare suedeze, Britta Stenberg dhe Anna Mattsson, që erdhën në Shqipëri të shoqëruar nga shkrimtarët Sokol Demaku e Hamit Gurguri. Dhe përsëri me ndihmën e Zotit, këtë fillim prilli, po na krijohet mundësia që të jemi midis shqiptarëve të nderuar me banim në Suedi, e cila na jep kënaqësi të veçantë. Jemi njohur pak edhe me veprimtarinë e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, si dhe aktivitetet e Qendrës Kulturore Shqiptare “Migjeni”, në Suedi, aktivitete të cilat të mbushin me shpresë dhe gëzim, pasi tregojnë që shqiptarët, kudo që janë, po bëjnë gjithçka mundin për të ruajtur gjuhën amtare, kulturën dhe traditat e kombit të tyre.  Continue reading “NJË “THESAR” ME XHEVAHIRE SHQIPTARE NË SUEDI”