Lamtumirë mësuesja Vezire, me dashurinë e madhe të brezave që edukove në Kosovë!

Dje në Tiranë, ndërroi jetë mësuesja 95 vjeçare, Vezire Mezini- Gjeraku, e cila qysh në vitin 1942 u emërua mësuese në Prishtinë, ndërsa më vonë migroi në Shqipëri me të birin Bardhylin (tash profesor në pension) , për shkak të veprimtarisë atdhetare të burrit të saj Adem Gllavica. – Në shenjë kujtimi për veprimtarinë arsimore e atdhetare të mësueses Vezire, po jap një jetëshkrim të shkurtër të saj të siguruar gjatë vizitës sime në Tiranë.  Continue reading “Lamtumirë mësuesja Vezire, me dashurinë e madhe të brezave që edukove në Kosovë!”

Fjala e Rexhep Osmanit me rastin e varrimit së mësueses Vezire Gjeraku

Tiranë, më 5 qershor 2017

E nderura  Familje e  mësueses   Vezire,                                                                                       

Të  dashur  miq,                                                                                                                             

Zonja dhe zotrinj,

Kumti për largimin nga jeta e mësueses Vezire,pikërisht në  muajin e lindjes së saj,  u prit me dhembje dhe pikllim edhe në Kosovë. Lindi në Sllatinë të Madhe, Komuna Fushë Kosovë, afër Prishtinës, nga një familje me ndjenja dhe përkushtime të fuqishme atdhetare. Continue reading “Fjala e Rexhep Osmanit me rastin e varrimit së mësueses Vezire Gjeraku”

NDIHMESA E PAKURSYER E LUMJANËVE, NË LIDHJEN SHQIPTARE TË PRIZERENIT

Nga: Hysë Hasa

studiues, Filadelfia-Amerikë

1.

Rëndësia historike dhe jehona, në 139 vitet e “Lidhjes se Shqipetare te Prizerenit”(1878-1881), na ka lidhur në këtë përkujtim , këtu në mjediset e Shoqatës Atdhetare-Kulturore “Bijte e Shqipes”, në Filadelfia të Amerikës, në kushte të reja demokratike dhe në çastin historik, kur shqipetarët e Kosovës, në sajë të shpirtit liridashës të tyre në breza ,vaditjes me gjak për lirinë e tyre dhe mbështetjes ndërkombetare të SHBA-s së Bill Clintonit, Anglisë së Toni Blerit,BES-së, trupave ngadhënjyese të NATO-s, Kosovën “de fakto” e kemi të çliruar e të pavarur, me shtetin e saj dhe njohjen nga mbi 110 shtete anëtare të Organizatës së Kombeve te Bashkuara. Nënshkrimi i marrëveshjes ndërmjet Serbisë e Kosoves, nën drejtimin e BE-së e SHBA-ve, ështe një çast i rëndësishëm historik , çka tregon se edhe Serbia, në një të ardhme, shpresojmë ta njohë Pavarësinë e Kosovës. Continue reading “NDIHMESA E PAKURSYER E LUMJANËVE, NË LIDHJEN SHQIPTARE TË PRIZERENIT”